PROJECT96
Heb je een briljant idee? Mail me, ik ben nieuwsgierig zoals je weet ;)

Email: celine@project96.nl

Volg PROJECT96 op:
Of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief
www.project96.nl | P96.2: Buiten Spelen
15628
page-template-default,page,page-id-15628,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

P96.2

BUITEN SPELEN

ProjectleiderStichting Naar buiten!

Het project: Een 50-dingen boek uitbrengen voor Leiden

Project status: Fondsen werven

Buiten op ontdekking gaan, op eigen houtje de elementen trotseren, grenzen verleggen en avonturieren in het wild…dat is spelen zoals spelen bedoeld is! Althans, dat is mijn mening. Ik viel dan ook als een blok voor het 50-dingen boek van Stichting Buitenmakelaar.

Stichting Buitenmakelaar is opgericht in 2014 en heeft als doel kinderen in contact te brengen met de natuur en (meer) buiten te laten spelen. Geïnspireerd door The British National Trust, die een lijst heeft samengesteld van 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 11 ¾e, ontwikkelde Stichting Buitenmakelaar het 50-dingen boek. Een boek gevuld met 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e – van boompje klimmen en slootje springen tot een kampvuur maken en slapen in de open lucht.

Het boek is verkrijgbaar in de regio waar Stichting Buitenmakelaar actief is (Bunnik, Odijk en Werkhoven). Jaarlijks wordt daar aan ieder kind in groep 3 een exemplaar van dit boek uitgedeeld. Gratis. Omdat het boek compleet is aangepast aan de regio waarin het wordt verspreid, daagt het kinderen uit de natuur dicht bij huis te gaan ontdekken – liefst zelfstandig.

Maar Stichting Buitenmakelaar heeft een droom. De Stichting zou graag zien dat het boek niet alleen in de eigen regio, maar in heel Nederland gratis uitgereikt wordt in groep 3. Het realiseren van deze droom vraagt per regio om lokale aanpassing en implementatie van het boek.

Daarvoor zijn initiatiefnemers nodig; in Leiden is PROJECT96 dat.

Het streven was in het schooljaar 2017/2018 alle kinderen in groep 3 een gratis boek te kunnen overhandigen – dat is niet gelukt, helaas. Maar dankzij samenwerking met en inzet van Stichting Naar buiten!, die inmiddels tevens projectleider geworden is, is het vertrouwen er dat in het schooljaar 2018/2019 de boeken toch echt zullen worden uitgedeeld.

En dit is dan het moment dat ik hoop dat jij jezelf een belangrijke vraag stelt, want waarom zouden alleen kinderen buiten spelen en ontdekken?

Geef jezelf een avondje vrij van werk (of kom gewoon eens van die bank af) om sterren te gaan kijken. Sla expres de grote schoonmaak over, laat de boel de boel en ga pannenkoeken bakken op een zelfgemaakt kampvuur. Begin de dag door het raam wagenwijd open te gooien en je hoofd naar buiten te steken. Niet om te kijken of de weersvoorspelling klopt, maar om de wind door je haren te voelen gaan en je te laten vertellen welk avontuur de dag brengt.

KIDS

2:43 min.

Video about the book Last Child in the Woods
5:45 min.

GROWN UPS

Ben Saunders Tedsalon on playing outside
10:37 min.

Microadventures - on adventures outside for adults
0-5 min.