PROJECT96
Heb je een briljant idee? Mail me, ik ben nieuwsgierig zoals je weet ;)

Email: celine@project96.nl

Mijn belevenissen volgen?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.
P96.2: Buiten Zijn
15628
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15628,bridge-core-2.3.3,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

P96.2

BUITEN ZIJN

laatbuitenbinnenkomen

Het project: Verzameld werk – “binnenstebuiten en andersom”

Project status: Opstartfase

Zo boven, zo beneden; zo binnen, zo buiten. Vanuit de eenheid der dingen zijn wij als mensen verbonden met alles om ons heen. Maar zie je dat ook letterlijk terug? Zo ja, waar dan? En hoe dan? Een zoektocht naar dat wat binnen buiten maakt en hoe buiten binnenkomt.

vuurtje

Wat een nacht in een zelfgebouwde tent, thee van een zelfgemaakt vuur en een wandeling op blote voeten al niet kunnen doen! De kou, de irritatie, de sterren, de frisse lucht, het wegsterven van de geluiden van de nacht bij het opkomen van de zon, de warmte van de vlammen, de scherpe steentjes onder mijn hielen, het gras tussen mijn tenen. Buiten. Zijn. Het was daar op dat veel te dunne matje dat ik besefte dat ik mijn idee had weggestopt uit angst het niet te kunnen. Nooit een goede raadgever natuurlijk, angst, dus hoppa, in de actie!

KLIK & LEES WAAROM IK ÜBERHAUPT IN DIE TENT SLIEP

Toen ik me aanmeldde voor de jaaropleiding Leven met Planten van Maaike Pfann – oftewel Mevrouw Onkruid – werd me gevraagd of ik mee wilde op het Wilde Weekend. Omdat ik graag overal vol overgave induik zei ik ogenblikkelijk ja. Toen het eenmaal zo ver was, ontdekte ik tot mijn eigen pret en verbazing een zenuwachtig gevoel in mijn onderbuik, zeulde ik uit controledrang een koelbox vol eten mee “want er was daar niks” en maakte een tent van een zeiltje en haringen van gevonden stokken – zo blij als een kind.

HOE BUITEN BINNENKOMT

Via je zes zintuigen natuurlijk! Zes? Ja, zes.

Toen ik eenmaal besloot te gaan ervaren, wilde ik dat ook ten volle doen, zonder terughoudendheid. Zo geschiedde. Ik at, rook, voelde, bekeek en hoorde buiten niet alleen – ik ging er ook mee in gesprek.

WAT BINNEN BUITEN MAAKT

Het begon toen ik bij het bekijken van een boomwortel gelijkenis zag met een bloedvat en bij het onderzoeken van een zaadje met vier holle ruimtes moest denken aan het menselijk hart. Meteen wist ik hoe ik dat in beeld wilde vangen. Nu de uitvoering nog.

BUITENSTE-BINNEN

Hoe buiten het afgelopen jaar mijn binnenste verrijkte.

IK MAAKTE & PROEFDE

Waar híj vloekte op de paardenbloemen die ons groene gras verstoorden, at ík vrolijk hun blad en plukte de bloemen. Die laatste niet voor in een vaasje. Voor in de pan. Een pan waarin ik uren aan een stuk heb staan roeren, waardoor ik me op een bepaald moment begon af te vragen of dit nou zo’n goed idee was geweest. Tot ik een likje nam. Paardenbloemstroop (of, als hij nog dunner is, paardenbloemhoning) à la Maaike – een aanrader!

IK VROEG & WAS STIL

Ik kocht boeken over hoe inheemse volkeren contact maken met planten en las erin. Maar eigenlijk ging het daar niet om. Het ging erom dat ik het dééd. Dus stelde ik een vraag: lieve rozemarijn, wat heb je me te vertellen? Dit was het antwoord:

“Dat je mag verzachten. Dat alles vanuit zachtheid sterker wordt. Dat vertrouwen en positiviteit bedding geven – niets is zo krachtig als een inwendige glimlach. Die hoeft niet altijd zichtbaar te zijn, maar besluit je hem toch te tonen, doe dat dan tot in detail; speels, open, sierlijk – zoals mijn glimlach vorm krijgt via mijn bloemen. Wees liefdevol en open, maar geef jezelf niet weg; lichtvoetig als een kind, stevig verankerd in jouw eigen veld. Voel de vrijheid om te gaan op de vibratie van het leven zelf.”

IK KEEK & PROBEERDE

Ontdekken, zonder dat er allerlei dingen aangeschaft hoefden worden, was mijn doel. Inmiddels heb ik een pan die nergens anders meer voor te gebruiken is dan ecoprinten, maar dat neem ik voor lief. Filmpjes over “boiled pages” hielpen me op weg en het proces zelf liet me zien dat controle geen zin heeft, wat maakte dat mijn verwondering enkel groeide – ik was simpelweg niet meer te stoppen. Want planten groeiend en wel zijn kunst, maar wat een plant loslaat in stoom of water net zo.

IK LIEP & VOELDE

Ik had er al eens over gelezen. Aarden (of earthing). Het zou stress-verminderend werken, goed zijn voor je immuunsysteem en je slaap verbeteren – gevolgen van een ionenuitwisseling van het lichaam met de aarde. En ja, ik liep best vaak op blote voeten binnenshuis, maar buitenshuis trok ik toch al snel mijn schoenen aan. Tot het Wilde Weekend. De uren durende wandeling op bloten voeten tijdens dat weekend maakte me bewuster van waar ik liep door de masserende modder, prikkende takjes en kriebelende grassen onder mijn voetzolen. Maar dat niet alleen; ik voelde in mijn hele lichaam iets gebeuren. Een rust die ik niet kende overviel me. Een gevoel van verbinding en vanzelfsprekendheid, gekoesterde eenvoud. Onderweg naar huis kon ik maar moeilijk aan de snelweg wennen. Ik was om. Later, thuis, keek ik er deze documentaire over.

vuurtje

BINNENSTE-BUITEN

Er wordt vaak gezegd dat de wereld om je heen als een spiegel dient. Dat wat in jou aanwezig is zich buiten jou laat zien. Mijn werk is niet bedoeld dit te betwisten of bevestigen; míjn verwondering zit in de herkenning. Er zijn momenten waarop ik iets buiten me ervaar wat ik ken van binnen in me – letterlijk. Ons lichaam, dat ik op allerlei manieren heb leren kennen – als arts, acupuncturist, vrouw, moeder – is zo ingenieus. En dát binnen zie ik buiten.

binnenstebuiten potlood

Hoe ik daar uitdrukking aan ga geven? Geen idee. Ik heb van alles bedacht, gevoeld en gezien, maar de ervaring leert dat ik ook mezelf mag verrassen. Open voor toevalligheden, bijzondere artefacten en goed uitvallende fouten spring ik dit avontuur in. Nu echt. En zodra er werk voltooid is, vind je het uiteraard hier.

ONDERTUSSEN

Binnenkort vind je hier meer, #underconstruction dus. Maar voor nu wel alvast wat links met verschillende perspectieven op en toepassingen van buiten zijn hieronder!

KIDS

2:43 min.

Video about the book Last Child in the Woods
17:35 min.

GROWN UPS

Ben Saunders Tedsalon on playing outside
10:37 min.

Microadventures - on adventures outside for adults
0-5 min.