PROJECT96
Heb je een briljant idee? Mail me, ik ben nieuwsgierig zoals je weet ;)

Email: celine@project96.nl

Mijn belevenissen volgen?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.
DOOR WELKE BRIL KIJK JIJ?
17429
post-template-default,single,single-post,postid-17429,single-format-standard,bridge-core-2.3.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

DOOR WELKE BRIL KIJK JIJ?

“Zet die medische bril eens af!” – een titel die een tijd terug mijn aandacht trok. Ja, dacht ik meteen, zet hem af! Creëer ruimte, kijk breder. Ik moet bekennen, ik was bijna in jubelstemming bij het zien van een titel als deze in een medisch tijdschrift. Opgetogen begon ik aan het artikel van Simone Paauw in Medisch Contact.

Het stuk beschrijft dat het de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) opvalt dat verschijnselen die te maken hebben met een bepaalde levensfase (o.a. druk gedrag van kinderen, onzekerheid bij jongvolwassenen met als gevolg burn-out en somberheid) haast automatisch worden gezien als een individueel medisch probleem. Het lijkt raadzaam ook eens op een andere manier naar deze vraagstukken te kijken stelt de RVS; en wel door een maatschappelijke bril. “Verminder de aantrekkelijkheid van een medisch, professioneel loket en investeer in realistische verwachtingen van verschillende levensfasen.”

Naar mijn mening een verrassend stuk. Toch was ik na het lezen ervan wat teleurgesteld; het gevolg van hooggespannen verwachtingen – die overigens niets van doen hadden met mijn levensfase. Ik realiseerde me dat de titel een in mij sluimerende hoop opnieuw had aangewakkerd. Op basis van de titel verwachtte ik dat er nu eindelijk écht een artikel geschreven was dat opriep tot breder kijken in de zorg. Een artikel dat openingen en handvatten zou bieden voor samenwerking tussen regulier en complementair, op basis van wederzijds respect. ‘Wishful thinking’ volgens velen, een dergelijke samenwerking. Toch blijf ik erin geloven. Een arts, osteopaat, acupuncturist, homeopaat, hapto- of fysiotherapeut is naast beroepsbeoefenaar ook en bovenal mens. En ja, mensen zijn soms opvliegend, oordelend en eigenwijs. Maar mensen zijn óók nieuwsgierig. En daar waar nieuwsgierigheid naar de ander het wint van angst, ontstaat ruimte. Ruimte voor een vraag:

“Door welke bril kijk jij?”.